نسخه چاپی ارسال به دوستان
     یادداشت     
فهرست‌مان پر شده است،
باشد برای سال بعد...

مرتضی کاردر
 
گاهی نام کسی با چیزی گره می‌خورد و نمی‌توان او را از آن جدا کرد. چیزی که همه‌ی وجوه شخصیتی و کارهای دیگر او را در سایه قرار می‌دهد. مثلا کمتر کسی به این فکر می‌کند که استاد مهدی الهی قمشه‌ای از اساتید برجسته‌ی فلسفه و عرفان معاصر بوده است و کم از دیگر بزرگان این حوزه نداشته است و شاگردان بسیاری در مکتب او پرورش یافته‌‌اند. ادامه...

   » بایگانی » پیش‌خوان » مرداد 87
     سی و یکم مرداد     

هانس هَینتس اِوِرس و ادبیات وحشت

سی و یکم مرداد - رضا نجفی
هانس هَینتس اورس نویسنده‌ی آلمانی در سال 1871 در دوسلدورف دیده به جهان گشود. هنگامی که او مقارن با پایان سده‌ی نوزدهم کار نویسندگی خود را آغاز کرد، گرایش‌های جدیدی در ادبیات آلمانی رخ نموده بود. رمانتسیم کهن آلمانی نفس‌های واپسین خود را می‌کشید و مکاتبی چون رئالیسم و ناتورالیسم در حال شکفتن بودند. زمانه، زمانه‌ی گرهارد هاوپتمان بود.
ادامه...

     سی‌ام مرداد     

نسخه‌ی مدرن شیخ صنعان و دختر ترسا

سی‌ام مرداد - حسین مهرعلی
مجموعه داستان «تویی که سرزمین ات اینجا نیست» چهارمین کتابی است که از محمد آصف سلطان‌ زاده، داستان‌نویس افغانی در ایران منتشر می‌شود. او سال‌ها پیش از افغانستان به ایران مهاجرت کرد و به کار در خیاط‌خانه‌های ایران پرداخت و پس از سال‌ها زندگی در ایران، در سال 1380 نیز از ایران به دانمارک رفت و اینک هفت سال است که مقیم دانمارک است.
ادامه...

     بیست و نهم مرداد     

اتاق کوچک من

بیست و نهم مرداد - بهزاد خواجات
کیفت را جا گذاشته‌ای
و در اتاق کوچک من
پروانه‌ای بر گرد سرنوشت خودش
چرخ می‌زند
بر گرد دفتر من.
ادامه...

     بیست و هشتم مرداد     

دون ژوان؛ رنج عشق

بیست و هشتم مرداد - پاتریس بولون
برگردان اصغر نوری

دون ژوان، «بزرگترین عیاش دنیا»، «خواستگار نوع بشر»، همان‌طور که اسگانَرل معرفی‌اش می‌کند، و او که خودش با وقاحت تمام اعلام می‌کند که «تمام لذت عشق در تنوع‌طلبی است»، آیا دقیقاً عاشق همه نیست و غریبه‌ترین و غیرقابل‌نفوذترین کس نسبت به رنج‌های عشق نیست؟
ادامه...

     بیست و ششم مرداد     

خلق هنر، در غیبت عقلانیت

بیست و ششم مرداد
دکتر سیدرضی موسوی

یکی از بهترین نمونه‌های تعامل میان دست‌آوردهای متفاوت در دانش‌های بشری و تأثیر یک تئوری علمی بر دیگر عرصه‌های معرفت، مبحث ضمیر ناخودآگاه فروید و تأثیر آن بر روان‌شناسی جدید، فیلسوفان اگزیستانسیالیست و همچنین هنرمندان سوررئالیست است.
ادامه...

     بیست و چهارم مرداد     

تصویر رنگین دوران از دست رفته

بیست و چهارم مرداد - حسین ورجانی
«کافه پری دریایی» مجموعه‌ی هشت متن روایی کوتاه است که منهای (خاطره سه‌شنبه برفی) که یادمان زنده‌یاد نازنین نظام شهیدی است بقیه متن‌ها داستان‌های کوتاهی هستند که دارای شباهت‌‌هایی با یکدیگر می‌باشند و آن‌چه این داستان‌های کوتاه را به یکدیگر شبیه کرده مؤلفه‌های مشترکی هستند که در بیشتر این داستان‌ها به چشم می‌خورند مؤلفه‌هایی چون جدایی زن و شوهر، دوری از خاک میهن، زندگی گذشته آدم‌ها در اروپا و آمریکا و تأثیر آن در وضعیت زندگی امروزین شخصیت‌ها، عشق‌های رمانتیک، خیانت‌های خانوادگی و غیره.
ادامه...

     نقد فیلم     
همیشه هم پای «لیلی» در میان نیست!- محمد صابری
نگاهی به روند اقتباس در «همیشه پای یک زن در میان است»

در بین مخاطبان «همیشه پای یک زن در میان است» دو گروه بی‌شک بهت‌زده و متعجب از سالن سینما خارج می‌شوند؛ یکی آنان که با تکیه بر خاطره‌ی فیلم‌هایی چون «مارمولک» و «لیلی با من است»، جدیدترین فیلم کمال تبریزی را برای تماشا انتخاب کرده‌اند و دیگر کسانی که پیش از دیدن فیلم، مجموعه داستان کوتاه «غیرقابل چاپ» نوشته سید مهدی شجاعی را خوانده و با آن ارتباط برقرار کرده‌اند. ادامه...
     بیست و یکم مرداد     

روایت ساده و جذاب یک داستان معمولی

بیست و یکم مرداد - داوود زادمهر
مشکلی که فیلم کمال تبریزی با آن روبه‌روست همان مشکلی است که اغلب فیلم‌های کمدی این سال‌های سینمای ما با آن روبه‌رو هستند. موقعیت‌های کمیک فیلم به جای این‌که در فیلمنامه شکل بگیرند و روند معقولی را در مسیر داستان شکل بدهند و در عین خنده‌دار بودن موجه نیز باشند، تبدیل می‌شوند به تک‌صحنه‌های هجو یا حتی بی‌معنایی‌ که نه‌تنها کارکردی در داستان ندارند، بلکه در اغلب اوقات به حدی سطحی و گاه دستمالی‌شده هستند که تماشای آن‌ها برای بار دوم حتی قابل تحمل هم نیست.
ادامه...

     بیستم مرداد     

هزار شمع غزل

بیستم مرداد - محمدسعید میرزایی
چه کوچک است ببین شیشه هواپیما،
برای دست تکان دادن
برای دیدن زیبایی‌ات برای وداع،
چه کوچک است برای من
دو چشمهای تو در قاب شیشه‌ای
ابری درست مثل دو پروانه
تمام راه به چشمم نگاه خواهد کرد و
ابری از غزل آبستن ـ
ادامه...

     نوزدهم مرداد     

چیز مهمی نیست

نوزدهم مرداد - پیتر بیکسل
برگردان علی عبداللهی

مردی داشت تعریف
می‌کرد که چه‌طوری می‌خواستند کلکش را بکنند. چه‌جوری کَت و کولش را بسته بودند و لوله‌ی‌ اسلحه را روی شقیقه‌اش گذاشته بودند و داد می‌کشیدند. او الان زنده است و دارد تعریف می‌کند.
ما هم زنده هستیم و داریم گوش می‌دهیم.
ادامه...

     هفدهم مرداد     

سنجاقک

هفدهم مرداد - علیرضا محمودی ایرانمهر
... سانتیاگو ناصر روده‌های بیرون‌ریخته از شکمش را توی دست‌هایش گرفته بود و در نور پاک بعد از ظهر نگاه‌شان می‌کرد که... دیدم سرباز فراری میان ردیف تخت‌های دو طبقه‌ی آسایشگاه ایستاده است، با کیسه‌‌‌ی خاکی نظامی و ساک پاره‌ی برزنتی که کنارش روی زمین افتاده بودند. کتاب «گزارش یک مرگ» بازمانده در دستم ماند.
ادامه...

     شانزدهم مرداد     

در تاریکی برج‌های نوک‌تیز سر به فلک کشیده

شانزدهم مرداد - رضا نجفی
ادبیات‌‌ گوتیک‌ را باید شاخه‌ای‌ از مکتب‌ رمانتیسم‌ یا دقیق‌ بگوییم‌ پیش‌رمانتیسم‌ شمرد. از این‌ رو شاید بی‌شناخت‌ رمانتیسم‌ اروپایی‌ نتوان‌ تصویر دقیقی‌ از ادبیات‌ گوتیک‌ به‌ دست‌ داد. پژوهشگر دقیق‌ داستان‌های‌ گوتیک‌ نیز بی‌گمان‌ از تأثیر افسانه‌های‌ آلمانی‌، رمانس‌های‌ قرون‌ وسطی‌، جریان‌ نهضت‌ پیش‌ از رمانتیک‌، ادبیات ‌احساسات‌گرایانه‌ و آثار نویسندگان‌ رمانتیک‌ سده‌ی‌ 18 شمال‌ اروپا بر این‌ جریان‌ ادبی‌ آگاه‌ است.
ادامه...

     چهاردهم مرداد     

به عنوان یک غذای خوب و سالم

چهاردهم مرداد - حسین سرانجام
نادر داستان‌هایش را به راحتی و به نرمی می‌نویسد. جمله‌ها از پی یکدیگر می‌آیند و می‌روند بی‌آن‌که خواننده برای خواندن‌شان به زحمت بیفتد و یا پس از عبور آن‌ها تصادفی روی داده ‌باشد. زبان داستان‌ها به‌رغم آن که گاه فخیم و گاه شاعرانه می‌شوند ولی روان و بی‌آلایش‌اند، همچون رودی که در مسیر خود به پایه‌های پلی برخورد می‌کند و پیچ‌و‌خم‌های کوچکی را پشت‌سر می‌گذارد ولی در کلیت خود جاری است.
ادامه...

     سیزدهم مرداد     

در جست و جوی شعر

سیزدهم مرداد - جیمز تیت
برگردان فریده حسن‌زاده (مصطفوی)

ما خواه ناخواه بخشی از زمانه‌ی خود هستیم. مابه زبانِ زمانه‌ی خود سخن می‌گوییم. برای شاعران چه بسا این زبان محدودتر، آراسته‌تر و پیچیده‌تر باشد اما به هرحال بازتابی از فرهنگ ماست.
ادامه...

     دوازدهم مرداد     

فرحان

دوازدهم مرداد - علی غبیشاوی
زایر فرحان را کنار زنش بدریه خاک کردیم. تشییع‌جنازه که تمام شد، باران هم بند آمد. از سه روز پیش یک‌ریز باریده‌ بود. همان وقتی که هاشم‌ خالی‌بند خبر آورد که زایر فرحان مرده‌ است. جسدش را وسط باغ‌ش پیدا کردیم؛ پای آن کُنار اصفهانی، توی چاله‌ای کم‌عمق. انگار کسی آن‌جا دفن‌ش کرده‌ باشد. هیکلش مثل گاو باد کرده‌ بود.
ادامه...

     هشتم مرداد     

جنازه‌ی شما را به چه کسی باید تحویل داد؟

هشتم مرداد - زهرا طراوتی
یادداشتی بر رمان اوریانا فالاچی

«... برای تو که هنوز نمی‌دانی روی کره‌ای هستی که با تلاش‌ها و معجزه‌ها، زندگی انسان رو به مرگی را نجات می‌دهند؛ باعث مرگ صدها، هزارها و میلیون‌ها موجود زنده و سالم می‌شوند. می‌دانی؟ زندگی خیلی بیشتر از لحظه‌‌ای ا‌ست بین وقتی که به دنیا می‌آییم و وقتی که می‌میریم.»
ادامه...

     هفتم مرداد     

انجیل به روایت متی

هفتم مرداد - آلبرتو موراویا
برگردان اثمار موسوی‌نیا

برخی منتقدان از وفاداری پیر پائولو پازولینی، نویسنده‌ی مارکسیست، به متن اصلی به هنگام ترجمه‌ی «انجیل به روایت متی» بر پرده‌ی سینما اظهار شگفتی نموده‌اند. و آیا به راستی میان مسیحیت و مارکسیسم، حواریون و پسران ولگرد، شعر چپ‌گرای مدنی و کاتولیسم راست‌گرا ناسازگاری مطلقی وجود ندارد؟
ادامه...

     ششم مرداد     

ساختار انقلاب‌های علمی در سینما

ششم مرداد - علی آرام
در فلسفه‌ی علم برای سنجش صحت قضایای علمی معیارهای مختلفی ارائه شده است. دو دیدگاه تحقیق‌پذیری و ابطال‌پذیری را می‌توان شناخته‌شده‌ترین ملاک‌ها برای سنجش قضایای علمی دانست.
ادامه...

     پنجم مرداد     

هایکوهای تابستان

پنجم مرداد - شوگیو تاکاها
برگردان سید احمد نادمی

سیاهی یک تابستان تمام
در یالَش –
اسب عصّاری
ادامه...

     سوم مرداد     

انتظار

سوم مرداد - پگی مک‌نالی
برگردان اسدالله امرایی

کم‌‌درآمدترین معلم حق‌التدریسی ناحیه، پنج روز هفته با ماشین مرکوری دست دوم پدرش به تقاطع خیابان هاو و هفتاد و نهم می‌رود، سرعت ماشین را کم می‌کند، با گل و شُل از رمپ می‌گذرد و وارد پارکینگ مدرسه‌ی متوسطه‌ی پاتریک هنری می‌شود که در آن یک بند درس می‌دهد.
ادامه...

 

طراحی سایت، هاست (هاستینگ)، ثبت دامنه - رادکام